Noord-Holland

Ballonvaren in Noord-Holland

Ballonvaren in Noord-Holland  kunt u met alle ballonvaarders die zijn aangesloten bij de NATIONALE BALLONVAART BON. Bij de bestelling van de bon ontvangt u van ons een overzichtelijke lijst met de gerenommeerde ballonvaarders in deze provincie.

In Noord-Holland is er voor iedereen wat te bezichtigen. Er zijn de stedelijke gebieden zoals Amsterdam en Haarlem, maar ook veel historische steden waaronder Volendam, Enkhuizen en Hoorn aan de oostkust. Aan de westkust zijn er de bekende badplaatsen die door de duinen worden beschermd zoals Zandvoort, Bergen en Egmond aan Zee. In Noord-Holland zijn er wekelijks enkele goed bezochte kaasmarkten. De provinciehoofdstad is Haarlem, in deze provincie is ook de landelijke hoofdstad gelegen: Amsterdam.

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk deel (“Hollands Noorderkwartier”) en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert.Ten zuiden van het Noordzeekanaal liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak). Belangrijke plaatsen in het Gooi zijn Hilversum, Bussum en Naarden. De streek tussen Haarlem, Velsen (aan beide zijden van het Noordzeekanaal), Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Een deel van Kennemerland vormt de IJmond, met de Hoogovens en andere industrie: dit is het westelijk gebied van het Noordzeekanaal, met als middelpunt de haven en sluizen van IJmuiden. Ten noorden van Kennemerland ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel.Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.