Noord-Brabant

Ballonvaren in Noord-Brabant

Ballonvaren in Noord-Brabant kunt u met alle ballonvaarders die zijn aangesloten bij de NATIONALE BALLONVAART BON. Bij de bestelling van de bon ontvangt u van ons een overzichtelijke lijst met de gerenommeerde ballonvaarders in deze provincie.

Noord-Brabant, vaak verkort tot Brabant, is een provincie in het zuiden van Nederland. De hoofdstad van de provincie is ‘s-Hertogenbosch; de grootste stad is Eindhoven. De in inwonertal omvangrijkste gemeenten zijn: Eindhoven, Tilburg (beide gemeenten met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 175.000) en ‘s-Hertogenbosch (ruim 150.000). Eindhoven (5e gemeente van Nederland), Tilburg (6e gemeente van Nederland) en Breda (9e gemeente van Nederland) horen bij de 10 inwonerrijkste gemeenten van Nederland; ‘s-Hertogenbosch volgt op afstand als 17e. Na deze grote vier komt een vijftal steden met een inwonertal van 50.000 tot 100.000, in aflopende volgorde: Oss, Helmond, Roosendaal, Oosterhout en Bergen op Zoom. Al deze steden zijn toonaangevend geweest in de ontwikkeling van de Nederlandse industrie en bevinden zich tevens in de “Brabantse Stedenrij”, een combinatie van de Brabantse steden tezamen met randgemeenten. Tezamen tellen de genoemde negen grootste steden daarin al 1,1 miljoen inwoners. In het gebied liggen nog vele kleinere steden zoals, in aflopende volgorde: Veldhoven, Etten-Leur, Uden, Veghel, Waalwijk, Geldrop, Boxtel, Vught, Schijndel, Dongen, Goirle en Oisterwijk.

Meer op het platteland liggen diverse plaatsen van meer dan 25.000 inwoners, zoals Deurne. Er zijn vele musea vooral in de grotere plaatsen zoals onder andere het van Abbemuseum in Eindhoven, het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, het Graphic Design Museum in Breda en in Tilburg Natuurmuseum Brabant en De Pont museum. Ook beschikken enkele steden over een groot theater zoals het Chassé Theater in Breda en Parktheater Eindhoven. Het Noord-Brabants accent heeft veel overeenkomsten met het Belgisch-Nederlands; dit omdat het Brabants, als meest talrijke dialectgroep in Vlaanderen, daar ook de gesproken taal is blijven beïnvloeden. Het Brabants accent is voor de meeste Nederlandstaligen redelijk te volgen; voor het Brabants dialect echter, zeker zoals dit gesproken wordt in het uiterste westen en oosten van de provincie, is dit meestal niet het geval.