Friesland

Ballonvaren in Friesland

Ballonvaren in Friesland kunt u met alle ballonvaarders die zijn aangesloten bij de NATIONALE BALLONVAART BON. Bij de bestelling van de bon ontvangt u van ons een overzichtelijke lijst met de gerenommeerde ballonvaarders in deze provincie.

Een in het noordelijk deel van het land gelegen provincie met als hoofdstad Leeuwarden, in het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland. In het Duitse Nedersaksen wordt de provincie in wetenschappelijke kringen ook wel aangeduid als Westerlauwers Friesland.  Qua totale oppervlakte (land plus water) is Friesland de grootste provincie, en qua landoppervlakte is het de op twee na grootste provincie. Friesland onderscheidt zich van alle andere provincies vanwege de eigen, officiële, taal. De talen die het meeste worden gesproken in de provincie zijn het Nederlands en het Fries (Frysk).

Het Fries heeft de status van minderheidstaal en wordt naast het Nederlands als een officiële landstaal erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Het Friese Joure is erg bekend vanwege de Friese ballonfeesten die daar jaarlijks georganiseerd worden. De tien grootste woonplaatsen in de provincie naar het aantal inwoners zijn: Leeuwarden, Drachten, Sneek, Heerenveen, Harlingen, Dokkum, Joure, Franeker, Wolvega en Lemmer.