lichter dan lucht, los van de aarde

ballonvaart van 1783 tot heden

Dit jaar is het 235 jaar geleden dat op 21 november 1783 voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk.
Reden voor het Graafs Museum in Grave (NB) om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren.

Deze weliswaar kortstondige eerste ballonvaart – en die er kort daarna volgden – leidde prompt tot een hype. Het publiek was enthousiast. En niet alleen in Frankrijk, maar ook in Engeland en de lage landen, de eerste bemande ballonvaart in Nederland vond plaats op 12 juli 1785.
Sensatie alom en de ballonvaart inspireerde menig kunstenaar tot bijzondere uitingen, in de literatuur, amusement en het bevorderde natuurlijk ook de wetenschap.

Die rage duurde maar liefst tot het begin van de vorige eeuw.
Vanaf nu (zaterdag 26 mei) tot en met zondag 2septemberis daar een uitgebreid overzicht te bewonderen van waartoe de ballonvaart de afgelopen twee eeuwen de mens heeft geïnspireerd en voortgebracht.
Er zijn unieke objecten te bewonderen die nog niet eerder in het openbaar te zien zijn geweest.
De tentoonstelling belicht historie, techniek, kunst en curiositeiten over de ballonvaart.

De hype die na de eerste ballonvaarten ontstond was werkelijk ongekend. Alles waarop ook maar een ballon kon worden afgebeeld kwam ervoor in aanmerking: kleding, meubels, tabaks- en snuifdozen, wandborden, waaiers, keramiek, boeken, etcetera. U komt het allemaal tegen.
In het Graafs Museum zijn veel bijzondere objecten te zien o.a. een prachtige zeldzamewaaier van het beroemdehuis Duvelleroy, alsmede een porseleinen théière met een gedecoreerd ballontafereel, gesigneerd: H. Pierson.

Komt u met een groep dan is het mogelijk om begeleidingen uitleg te krijgen van een ervaren ballonvaarder. Op afspraak kunnen groepen ook een presentatie bijwonen over het thema ‘Ballonvaren op Antieke Waaiers’. Zowel voor groepsbegeleiding als voor de presentatie dient dus tevoren een afspraak worden gemaakt!

Het museum is daartoe tijdens openingstijden bereikbaar.

Graafs Museum
St.Elisabethstraat 10 A,
5361 HK Grave

Van 26 mei t/m 2 september, op woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Toegang individueel €3,00 groepen €2,00 per persoon (minimaal 7 personen).
Met Museumkaart gratis.
Rolstoelgebruikers zijn welkom.

info@graafsmuseum.nl
www.graafsmuseum.nl